Από το e-net, του Νίκου Σερβέτα.
Τρέχεις σ' ένα σκοτεινό δρομάκι για να ξεφύγεις από τον άνδρα που σε κυνηγά με το μαχαίρι...
Τρέχεις σ' ένα σκοτεινό δρομάκι για να ξεφύγεις από τον άνδρα που σε κυνηγά με το μαχαίρι...
Το βάζεις στα πόδια όσο πιο γρήγορα μπορείς, όμως εκείνος καλύπτει την απόσταση ανάμεσά σας. Η κόψη του μαχαιριού αστράφτει απειλητικά μέσα στη νύχτα. Θέλεις απεγνωσμένα να ξεφύγεις, αλλά τα πόδια σου δεν σε υπακούουν. Σε μερικά δευτερόλεπτα θα σε έχει φτάσει και θα σε σκοτώσει. Δεν μπορείς να αντιδράσεις. Ή μήπως μπορείς;
Αν παίζεις συχνά ηλεκτρονικά παιχνίδια, έχεις μάθει να ανταποκρίνεσαι σε δύσκολες προκλήσεις. Εχεις εξοικειωθεί στον έλεγχο -σε εικονική πραγματικότητα- των κινήσεων των ανθρωποειδών. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις και το ονειρικό σου περιβάλλον. Η καναδή ψυχολόγος Τζέιν Γκάκενμπαχ μελέτησε διεξοδικά τις δυνατότητες χειραγώγησης των ονείρων που έχουν οι λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τα αποτελέσματα των ερευνών της επιβεβαιώνουν ότι όσοι παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να ξεφύγουν από αυτόν που τους καταδιώκει ή να αμυνθούν εκτοξεύοντας εναντίον του ρουκέτες. «Στον κλασικό παράδειγμα εφιάλτη καταδίωξης, ο παίκτης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, όταν αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο, δεν επιλέγει τη φυγή. Αντίθετα, σταματά και επιτίθεται στον εχθρό. Κι αυτό, καθώς η κατάσταση του κινδύνου τού είναι πολύ γνώριμη λόγω της εξοικείωσης που έχει επέλθει μέσω των ηλεκτρονικών παιχνιδιών», επισημαίνει η Τζέιν Γκάκενμπαχ.
Η ψυχολόγος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Grant MacEwan, του Καναδά. Εδώ και αρκετά χρόνια μελετά την επίδραση που ασκούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στα συνειδητά όνειρα. Συνειδητά όνειρα αποκαλούνται τα όνειρα κατά τη διάρκεια των οποίων το άτομο που ονειρεύεται έχει συνείδηση του γεγονότος. Ετσι, ενώ το όνειρό του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μπορεί να παρέμβει προκειμένου να ελέγξει το ονειρικό περιβάλλον.
Παλαιότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στους παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των ατόμων που ονειρεύονται συνειδητά. Και οι δύο κατηγορίες διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και καλύτερο προσανατολισμό στο χώρο, ενώ δεν παθαίνουν εύκολα ναυτία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Neuroscience», οι παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν αυξημένη -σε σύγκριση με άλλα άτομα- κατά 58% την ικανότητα αντίληψης των αντιθέσεων. Τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο κατηγοριών (παικτών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και ατόμων με συνειδητά όνειρα) παρακίνησαν την καναδή ψυχολόγο να πάρει το 2006 συνεντεύξεις από 27 παίκτες που της περιέγραψαν 56 όνειρά τους. Μετά την ανάλυση του περιεχομένου των ονείρων, η ειδικός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παίκτες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν αισθητά μεγαλύτερη δυνατότητα να κάνουν συνειδητά όνειρα.
Το 2009, οι έρευνες της Τζέιν Γκάκενμπαχ επικεντρώθηκαν στους εφιάλτες: 453 άτομα ρωτήθηκαν για τη σχέση τους με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ κλήθηκαν να περιγράψουν τα όνειρά τους. Οπως διαπιστώθηκε, οι παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών ονειρεύονταν ότι ήταν θύματα καταδίωξης με την ίδια συχνότητα όσο και οι άλλοι. Η διαφορά είναι ότι δεν εξελάμβαναν στον ίδιο βαθμό με τους άλλους ως επικίνδυνη αυτή την κατάσταση. Μάλιστα, ορισμένοι τη χαρακτήρισαν μάλλον διασκεδαστική περιπέτεια.
Κατά την άποψη της καναδής ψυχολόγου, αυτό πρέπει να αποδοθεί στη συνειδητότητα του ονείρου. Ετσι, όταν κάποιος αισθάνεται ότι μπορεί να ελέγξει τον εφιάλτη, θεωρεί ότι δεν διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.
Όπως είπαν και διάφοροι φίλοι μας & θα συμφωνήσουμε μαζί τους, χαιρόμαστε, καθώς είναι ένα από τα λίγα & πρώτα καλά που ακούγονται για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια!
ReplyDelete