Όταν μοιράζεσαι, είναι πάντα καλύτερα. Εμείς μοιραζόμαστε τα πιο ενδιαφέροντα νέα & πληροφορίες που κάθε μέρα ανακαλύπτουμε στο διαδίκτυο με εσάς! Για τον κόσμο, την κοινωνία, την πολιτική, τις τέχνες, την οικονομία, τη μουσική, το cinema- για ο,τιδήποτε μας αφορά. Αυτός είναι ο τρόπος μας να ζωγραφίσουμε τον κόσμο, το δικό μας κόσμο, μοιραζόμενοι τις εμπειρίες μας, νέα, άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο, πράγματα που μας αρέσουν! So, let's draw our own world ...!
If you share, it's always better. We share the most interesting news & information with you! About the world, society, politics, arts, music, economics, everything that concerns us. This is our way to draw the world, by sharing our experiences, news, articles, photos, videos, things we like! So, let's draw our own world...!

Wednesday, 23 February 2011

επανάσταση@twitter.com!


Από το protagon.gr, της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου. 


Γεννιέται μια επανάσταση στο ίντερνετ; Επί δεκαετίες η Αίγυπτος αντιπροσώπευε το κέντρο των ΜΜΕ για την Μέση Ανατολή, με στρατιώτες να φυλάνε τις εγκαταστάσεις του κεντρικού Τηλεοπτικού Αιγυπτιακού σταθμού στο κέντρο του Καϊρου για να προλάβουν μια λαοθάλασσα από επαναστάτες οι οποίοι θα καταλάμβαναν τον έλεγχο της αναμετάδοσης και της πληροφορίας.  Οπλισμένοι περίμεναν και αυτή τη φορά. Πώς όμως κατεβάζεις το Google; Το facebook, ή το twitter; Η τεχνολογία αυτή τη φορά τους νίκησε. H δύναμη της τεχνολογίας, του twitter, των κινητών τηλεφώνων, σηματοδότησε μια Επανάσταση που βαπτίστηκε η επανάσταση του twitter ή του Facebook. Μια φρασεολογία η οποία ξεκίνησε με την «επανάσταση του twitter» στο Ιράν, χαρακτηρισμός ο οποίος αργότερα αμφισβητήθηκε.

Ξεκινάει μια επανάσταση στην πλατεία Ταχρίρ ή στο facebook; Τι προηγείται, η οργή του λαού, ή το μύνημα το οποίο προτρέπει τον λαό να βγει στην πλατεία; Ποιος είναι ο ρόλος των social media στις χώρες της Μέσης Ανατολής; Είναι ο Ουαέλ Γκονίμ, ο πρωταγωνιστής της επανάστασης της πλατείας Ταχρίρ, ήρωας; Ισχύει ότι έδωσε ζωή στην επανάσταση μέσω facebook; Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γκονίμ ανέβασε ένα βίντεο στο facebook, το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσα σε λίγες ώρες σε 60.000 τοίχους. Ο Γκονίμ, ιδρυτής της σελίδας, «Είμαστε όλοι ο Καλέντ Σαίντ», συλλήφθηκε και ξυλοκοπήθηκε άγρια από τις Αιγυπτιακές αρχές. Μόλις ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες ο Γκονίμ συλλήφθηκε για 12 μέρες. Μετά την αποφυλάκιση του στέφθηκε ήρωας.

Ο Γκονίμ είναι υπάλληλος της Google. Σε μια ομιλία του τον περασμένο Δεκέμβριο είπε ότι  το 2015 περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Άραβες θα είναι χρήστες του ίντερνετ. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το Facebook και τo Twitter έχουν «οπλίσει» τα χέρια των ανθρώπων με τα πιο δημοκρατικά εργαλεία που είχαν ποτέ. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στην Τυνησία και στην Αίγυπτο τα social media μετέφεραν το μήνυμα της επανάστασης με καταπληκτικές ταχύτητες. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν την αιτία της επανάστασης. Η επανάσταση στη Μέση Ανατολή προήλθε από έτη καταπίεσης και οικονομικής εκμετάλλευσης. Είναι η καταπίεση των ανθρώπινων δικαιωμάτων αυτή που ώθησε τους ανθρώπους στα άκρα, και όχι η Google, όπως διάβαζα σε ένα άρθρο το οποίο εκθείαζε την Google ως αρωγό της επανάστασης. Βάζοντας τον τίτλο «Επανάσταση του Facebook», σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Λιβύη υποβιβάζει τον σκοπό αυτού του ειρηνικού ξεσπάσματος.

Είναι επίσης σημαντικό να τονίσει κανείς ότι όταν η κυβέρνηση της Αιγύπτου διέκοψε όλες τις επικοινωνίες στις 25 Ιανουαρίου, οι διαμαρτυρόμενοι βρήκαν τον τρόπο να βγουν στην πλατεία του Ταχρίρ ακόμη και χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ.
Ναι το μήνυμα διαδόθηκε μέσω των social media, αλλά σημασία έχει να μην ξεχνάμε από που πηγάζει το ίδιο το μήνυμα. Το facebook, είναι το μέσο. Ένα μέσο που πρωτοδημιουργήθηκε για ραντεβουδάκια στα πανεπιστήμια. Ο κόσμος είναι εκείνος που δίνει δύναμη στο facebook, που το χρησιμοποίησε ως όπλο διαμαρτυρίας, ως όχημα για να δηλώσει την επανάσταση του, για να κινητοποιήσει τους συνανθρώπους του. Χωρίς την ανθρώπινη δυναμική το ίδιο το μέσο είναι άχρηστο.

No comments:

Post a Comment